Waarom hebben sommige bedrijven zulke gemotiveerde en gedreven medewerkers hebben en anderen niet? Ik las laatst over dit onderzoek waaruit blijkt dat 15% van de medewerkers (in de VS) ontevreden raken over hun baan in het tweede jaar van hun dienstverband. Ongeacht hun leeftijd en dat zelfs zonder financiële crisis (onderzoek is van voor 2007).
Medewerkers beginnen dus met veel enthousiasme en 15% verliest dat enthousiasme na één jaar en raakt zodanig ontevreden dat zij liever ergens anders werken. Ontevreden medewerkers zijn niet gemotiveerd en dragen niet of negatief bij aan de bedrijfsresultaten en de sfeer.
Internal Branding De omslag van enthousiasme naar ontevredenheid zou te maken kunnen hebben met verkeerde verwachtingen die worden gewekt bij nieuwe medewerkers. Dat kan natuurlijk gebeuren door overenthousiaste werving en selectie of ontbrekende introductieprogramma’s.
Het zal meer fundamenteel gelden voor bedrijven die geen duidelijke merkwaarden hebben of die waarden alleen naar de klant toe uitdragen. Dat betreft dan een zogenaamd ‘blank brand’ of juist een ‘show brand’ volgens het Brand-Reputation-Grid-model van Rik Riezebos.
Communicatief management “Ontevreden medewerkers zijn onvermijdelijk omdat sommige mensen nooit tevreden zijn!” Deze aanname hoor je nog wel eens onder managers als ze hun hart luchten. De meeste medewerkers willen echter ‘gewoon’ goed resultaat bereiken, leuke collega’s hebben en gelijkwaardige kansen krijgen.
Gebrekkige interactie (of de volledige afwezigheid daarvan) met hun manager demotiveert de medewerker. Medewerkers zeggen daarom vaak weer op hun beurt: “Ik verlaat niet mijn baan, maar mijn manager.”
De schuldvraag stellen is zinloos want daar kom je nooit uit. In het overzicht hieronder zie je hoe medewerkers hetzelfde gedrag van hun manager 180 graden verschillend kunnen interpreteren.
Zodra een medewerker de manager ‘ziet’ als slecht dan leidt hetzelfde gedrag tot een negatieve interpretatie. Het volledige onderzoek ‘Are Your Subordinates Setting You Up to Fail?’ is te bestellen via MIT Sloan Management Review.
De crisis uitzitten
Er kan natuurlijk ook sprake zijn van veranderingen binnen een bedrijf waardoor mensen minder verdienen, nog harder moeten werken of minder leuke collega’s krijgen. Kortom, er is dan echt sprake van een verslechterde werksituatie.
Onder de druk van de crisis hebben heel wat mensen te maken gekregen met zo’n verslechtering. Sommigen voorzien daarom een exodus als straks de economie weer aantrekt. Zo blijkt uit Deloitte’s annual “Ethics & Workplace Survey” waarin staat dat eenderde van de Amerikaanse medewerkers zegt dat zij voor een nieuwe baan gaan als de economie weer aantrekt.
6 tips – demotivatie voorkomen
1) Zorg dat mensen weten waarvoor ze kiezen als ze het bedrijf binnen komen. Internal branding helpt om iedereen binnen het bedrijf bij te dragen aan de sterke kanten ervan.
2) Maak werk van de introductie van elke nieuwe medewerker.
3) Selecteer managers ook op communicatief talent. Persoonlijk contact geeft de een manager nog steeds de beste kansen op ‘fair & balanced’ perceptie door hun medewerkers.
4) Praat openlijk over ontevredenheid in het bedrijf. Het is geen blame game.
5) Omarm social media, stel ze open voor medewerkers en reageer op wat daar naar voren komt.
6) Begin nu want als de crisis straks afloopt… How Communication Can Stop the Employee Exodus. Ook in Nederland?
Comments