top of page
  • Foto van schrijverJeroen Pronk

Tips voor communicatie gericht op doelrealisatieDe inzet van interne communicatie is essentieel voor het succesvol implementeren van OKR's (Objectives and Key Results). OKR's helpen bij het bepalen van doelen en hoe deze te meten, en te zorgen ervoor dat het team samenwerkt aan het behalen van gemeenschappelijke doelen. Als je meer wilt weten over OKR's, lees dan dit compacte overzicht met een praktisch overzicht van OKR. De video hierboven van John Doerr bevat enkele interessante voorbeelden van OKR's.


Een voorbeeld van OKR's bij een organisatieonderdeel dat de klantcontacten onderhoudt via verschillende kanalen:


Doel (objective): Verhogen van de klanttevredenheid

  • Resultaat 1: Verhogen van het aantal positieve beoordelingen op via Klanttevredenheidsonderzoek (KTO) met 25% in Q1

  • Resultaat 2: Verlagen van het aantal klachten met 20% in Q1

  • Resultaat 3: Verhogen van het aantal klantvragen dat in één klantcontact wordt beantwoord met 15% in Q1

Leuk als je dat op papier hebt staan. Hoe zorg je ervoor dat de OKR's gaan leven en relevant blijven? Op dat vlak zit de meerwaarde van interne communicatie.


Enkele tips:

  1. Communiceer regelmatig over de OKR's: Het is belangrijk om het team doorlopend op de hoogte te houden van de doelen en resultaten. Dit kan bijvoorbeeld tijdens teammeetings of via een interne communicatieplatform.

  2. Maak de OKR's helder en concreet: Zorg ervoor dat iedereen weet wat er van hen verwacht wordt door middel van het gebruik van SMART-doelen (Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time-bound).

  3. Vraag feedback: Laat het team meedenken over de OKR's. Zo kun je ervoor zorgen dat ze relevant en haalbaar zijn voor iedereen.

  4. Zorg voor toegang tot de OKR's: Zorg dat alle teamleden toegang hebben tot de OKR's, zodat ze de voortgang ervan kunnen volgen.

  5. Evalueer en reviseer regelmatig: Check regelmatig of de OKR's nog steeds relevant zijn en pas ze aan waar nodig. Zo blijft het team focussen op wat er echt toe doet en blijven ze gemotiveerd om de doelen te behalen.

Door de interne communicatie op deze manier te hanteren, kunnen het teams succesvol samenwerken aan het behalen van gemeenschappelijke doelen. Interne communicatie blijft via OKR's gericht op het werk. Je voorkomt zo 'hoog over' communicatie die geen verbinding biedt met het werk op teamniveau. Deze basale tips helpen je als communicatieprofessional om bij te dragen aan de inzet van OKR's.

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page