top of page
  • Foto van schrijverJeroen Pronk

Het is mijn vak niet, maar…

Tijdens mijn interim-werk viel het kwartje: er ligt een enorme markt op het gebied van lijn-staf samenwerking. Bedrijven bestaan uit twee stromen: de primaire stroom en (verrassing) de secundaire stroom. Op het meest fundamentele niveau is de primaire stroom geld en de secundaire de spullen of diensten die daarvoor geleverd worden. Dat is een zienswijze, maar in dit verhaal is de primaire stroom alles wat nodig is om het ding of het iets te maken waardoor de wereld de onderneming in kwestie kent. De feitelijke ‘business’, ook wel de lijn of operaties. De tweede stroom bestaat uit alles wat gedaan wordt om de business te helpen en in de juiste richting te dirigeren. Communicatie, HR, facilitaire zaken, juridische zaken etc. Alle stafdelingen dus.

Als je deze twee stromen in het wild meemaakt, vallen een paar dingetjes op. Ten eerste kent de lijn -als het goed is- de onverbiddelijke dynamiek van de markt. Stafafdelingen kennen die niet. De lijn richt zich op morgen, de staf op volgend jaar. De lijn ziet zich als schakel in een keten, de staf ziet zich als het geweten. Zo kan je nog wel even doorgaan. Het verschil zit in de doelstelling, de belangen en de dynamiek die daarbij hoort.

De verschillen tussen staf en lijn leveren vaak problemen op. De staf levert diensten waardoor de lijn in een onnodig keurslijf komt. En de lijn start allerlei dingen zelf op en laat de uitvoering bij de staf liggen. Voor een deel hoort dit bij het spel om je doelen te bereiken. De lijnmanager die zegt: “Het is niet mijn vak hoor, maar zouden we niet…” of de stafmanager die zegt: “We moeten natuurlijk wel allemaal de procedures van de onderneming volgen…”. Los van dit spel, gaat een hoop energie verloren doordat de de lijn en de staf gescheiden stromen zijn met hier en daar een deur. Het is de default setting van grote organisaties.

De scheiding tussen lijn en staf is een ballast die ondernemingen minder slagvaardig maakt. Je zou beter kunnen concurreren zonder de belast van gescheiden stromen. Dat vergt a) een gedachtesprong en b) organisatie. Ik ben gaan inzien dat je bedrijven echt helpt als je ze door a heen helpt en b gewoon levert.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Het nieuwe werken: waarom zou je?

Het nieuwe werken is een verzamelterm voor nieuwe afspraken tussen werkgever en werknemer. Vaak komt het uit op de vraag: “mogen we nu thuis werken?” Of het gaat om de invoering van software waardoor

Comments


bottom of page